ENERGI, TRÆNING og BEVIDSTHED

SUNDHED - I ALLE ALDRE
 
               www.hsp-info.dk

 

6.00 PILATES

Pilates er et super sundt træningssystem - både for mænd og kvinder. Bemærk, at Joseph Pilates, der grundlagde Pilates-systemet, trænede boksere og brydere. Så rent historisk er Pilates altså ikke en dame-sport ...

Og det er yoga, som behandles et følgende modul, overhovedet heller ikke.

Både yoga og pilates giver muskulær styrke og udholdenhed samt øget fleksibilitet. Mange af øvelserne påvirker kroppens kirtler og stimulerer dermed både livsenergien og udrensning. Dermed bearbejdes de energimæssige blokeringer, som hæmmer livsenergien - både dens cirkulation og optagelsen af den. I det hele taget er det øvelser til at vække og stimulere kroppens sensitivitet, og det er ikke dårligt!

På denne side kan du læse om Pilates - baggrunden og tankerne bag øvelserne. Senere følger det seje CORE-basisprogram med 7 pilates-øvelser.

Moduler med Pilates-øvelser på dette site:

Der er en klar progression i Pilates-systemet. Derfor er øvelserne op delt i forskellige moduler, og man skal selvfølgelig starte med de lettere.

 • 6.10 Basis-7 programmet
 • 6.15 Series of Five
 • 4.38 Ryg-træning
 • 6.20 Coretræning - Basis-12
 • 6.30 Coretræning - Basis-15


  Pilates - powerhouse, kontrol, styrke, bevægelse, elastik og bold

  Mange forbinder Pilates med den træning, hvor man bruger bold og elastik. Det er fremragende træningsredskaber, ikke mindst til optræning af svage arme og skuldre - der er elastikker uundværlige. Men det var jo en meget overfladisk betragtning, for Pilates er et komplet træningssystem med omkring 80 specifikke og navngivne øvelser.

  Træning af Pilates-øvelserne er krævende, meget krævende. Der skal en vis core-styrke til, men det mest krævende er nok den store fordybelse og muskulære koordination, som skal til for at få det store udbytte af øvelserne.

  Pointen med Pilates er at give udøveren en grundlæggende styrke i torsoen, og ikke mindst i ryg/mave-regionen, som så kommer en til gavn, uanset hvad man ellers laver.

  Kodeordet er kontrol - præcis kontrol over alle bevægelser med en velreguleret muskeltonus (spænding) under hele afviklingen. Det kræver mange gentagelser og års træning at mestre øvelserne. Men det skal du ikke lade dig afskrække af - for det er jo øvelserne, som er svære. Det er svært at kunne styre kroppen med styrke og kontrol. Og det lærer du!

  Men samtidig er træningen meget givende - du kommer til at føle dig spændstig og adræt på en måde, du ikke forestillede dig muligt. Og den virkning indtræder relativt hurtigt.


  Et særdeles fleksibelt system

  I dag er brugen af Pilates meget bredspektret, da systemet udnyttes af mange faggrupper og til en lang række formål. Det være sig til mænd og kvinder i alle aldre, til gravide, som understøttelse af bestemte sportsgrene, til genoptræning af syge, til ældre/gamle osv. Ja, nogle steder har man udviklet specielle Pilates-programmer for børn, som skulle have en meget centrerende virkning på de små.

  På det helt individuelle og personlige plan er Pilates lige så fleksibelt. Du starter måske med et fokus, du udvikler dig og modnes rent BodyMind-mæssigt, du bliver bedre til at spænde af både fysisk og mentalt, og Pilates følger dig i hele processen. Det kan blive en fantastisk livsrejse, hvis du holder fat i din Pilates-træning og lader den vokse i dig.

  Ikke mindst i kombination med styrke/vægttræning fungerer Pilates rigtig godt. Laver du kun vægttræning, er der risiko for ikke at udvikle koordination, spændstighed og smidighed i led og bindevæv. Det er her Pilates kan træde til. De mange, flydende og kontrollerede udspændinger af de store led har en fantastisk virkning på ikke mindt bindevævet og energicirkulationen i lemmerne. Og det bidrager til et meget bedre fokus, når man så skifter til vægttræning.

  Hurtig virkning

  Basisprogrammet kan og bør anbefales; det laves på bare 8-12 minutter. Lav det tre gange om ugen - så er du godt i gang med at optræne core-styrke og -kontrol.

  Joseph Pilates siger, at laver du programmet 30 gange, så har du fået en ny krop. Det er ikke overdrevet, du kan tydeligt mærke det selv, og folk kan tydeligt se det på din holdning og dine bevægemønstre.

  Centralt for Pilates er, at man arbejder med bevægeapparatet, som skal:

 • strækkes (gøres længere)
 • styrkes
 • og underlægges fuld, personlig kontrol.

  Denne udvikling er ikke begrænset til muskulaturen - det hele systemet af muskler, led og ledbånd, bindevæv mv. samt nervesystem og åndedræt som skal integreres til en funktion med stærkere, længere og bedre kontrollerede bevægelser. I praksis arbejder Pilates dermed ligesom yoga både med krop og psyke.

  Kan man praktisere de lidt egenartede øvelser gennem fx et halvt eller helt år, vil man blive bedre til alt det, kroppen ellers bruges til - uanset sportsgren eller arbejdsfunktion - det hele vil fungere bedre og man vil undgå skader. Og det fedeste er, at man, som nævnt, kommer til at føle sig spændstig og adræt på en helt ny måde.

  Om J. Pilates

  Joseph Humbertus Pilates (1880-1967) blev født i Düsseldorf. Under sin opvækst var han meget syg, og det førte tidligt til en stor interesse for den menneskelige anatomi og forskellige østlige og vestlige træningsformer. I 1912 flyttede han til England, hvor han etablerede sig som boxer, cirkus-artist og nærkampsinstruktør. Under første verdenskrig var han sammen med andre tyskere interneret i en lejr, hvor han udviklede træningsprogrammer for de indsatte baseret på brug af personernes egen kropsvægt samt tilgængelige rekvisitter som senge og køjer.

  I 1919 etablerede han sig i Hamborg, hvor han begyndte at undervise i fysisk træning hos militærpolitiet. På dette tidspunkt havde Joseph udviklet sin filosofi om, at funktionel styrke kommer fra en fleksibel ryg med et stærkt center, god balance og fuld muskulær integration. Det betyder vel nærmest, at alle led og muskelgrupper fungerer i et gnidningsfrit flow, uden alle de muskulære og energimæssige blokeringer, som mange velfærdsdanskere er så hæmmede af.

  I 1925 rejste Pilates til USA som træner for den professionelle bokser Max Schmelling. Her åbnede han et træningscenter, som hurtigt blev populært blandt eliten - i starten især sportsfolk som boksere, brydere og skiløbere - senere kom også dansere, skuespillere og andre kunstnere til. Træning af Pilates giver en fantastisk fornemmelse af core-styrke, kontrol og kropsbevidsthed på en måde, som alle, der er bevidste om deres krop, har glæde af.


  Joseph Pilates træner med elastikker

  "Noget rigtigt må jeg have gjort. Jeg har aldrig taget en aspirin eller haft en skade".Citat fra 85-årige J. Pilates i 1965.

  Ellers kendes Pilates især på, at al optræning starter i kroppens "powerhouse". Se også beskrivelsen under core-træning.

  Som begynder kan du starte med de syv øvelser, som udgør Pilates basisprogram. Se øvelserne i det næste modul. Efter Basis-7 programmet kan du fortsætte med Series of Five samt de næste programmer.

  Det er ikke noget mål at kunne lave alle øvelserne. Hvis det handler om, at "så har jeg lavet alle øvelser i dette program, videre til de næste ...", så har man fuldkommen misforstået Pilates.

  For mange vil det sikkert tage en længere årrække at komme gennem alle de øvelser, der er beskrevet her på sitet, og det er også meningen. Find din egen praksis, hvor du starter med programmet Basis-7. Træn det to-tre gange ugentligt, og se så, hvad der sker!

 • Næste artikel
 • Forrige artikel

  Til start

  Copyright 2011-20 Fitness-vitalitet.dk

 •